De Abdijkerk van Hastière-par-delà

In de XIe eeuw vestigen Ierse monniken zich aan de oevers van de Maas en ze stichten er een Benedictijnse abdij. Deze zal zich doorheen de eeuwen verder ontwikkelen door vele successen en rivaliteiten.

Gebouwd tussen 1033-1035 in de architecturale stijl "Roman Mosan", maakt de Abdijkerk (Abbatiale) deel uit van de abdij tot aan de XVIIIe eeuw. Tussen 1260 en 1264 werd de romaanse apsis afgebroken en de Abdijkerk uitgebreid met een gothisch koor met opmerkelijke kluis op het kruis van de kernkoppen.

In 1568 werd het klooster gedeeltelijk uitgebrand door de Hugenoten en daarna volledig verwoest in 1793 door de revolutionairen. Gerestaureerd in de negentiende eeuw, is de abdij vandaag één van de mooiste monumenten van de romaanse kunst in België. Het symboliseert het geloof, de geschiedenis en de wisselvalligheden van de mens.

Tijdens het bezoek ontdekt de bezoeker prestigieuze getuigenissen van de geschiedenis, zoals de romaanse en gotische kunst, kraampjes van genade uit 1443, muurschilderingen, grafstenen, uitzonderlijke beeldhouwwerken (romaanse maagd, beeldhouwwerken van Lambert Lombart, een Golgotha van de XVIe eeuw, Triptiek van Auguste Donnay) en zelfs werken van hedendaagse kunst, zoals een Vietnamese kruisweg.

Maar wat ook een grote indruk achterlaat is de rijkdom van de crypte, onder het altaar: Merovingische sarcofagen, graffiti uit de twaalfde eeuw, reliekschrijnen en vele andere overblijfselen van de oude abdij maken de bezoeker haar verleden duidelijk.

Tegenwoordig spreekt elke steen, elk architectonisch element, elke beeldhouwkundige bijdrage over een welbepaalde opvatting van de wereld en de mens ...

Begeleide bezoeken (op aanvraag) :

Uitgebreide ontdekking van de abdij en haar omgeving: historische en architecturale ronde "Van het romaanse schip tot het gotische koor", bezoek aan de crypte en toegang tot de toren. Bezoek aan de buurt rond de oude abdij met middeleeuwse kade aan de oevers van de Maas.

« De Abbatiale in de vooravond… » : avondbezoeken.

Toeristentocht in Hastière: gecombineerde dag met rondleiding door de Abbatiale, maaltijden in het restaurant en rondleiding door het "Maison du Patrimoine" (Erfgoedmuseum en oude gebruiksvoorwerpen).

Meer informatie en reserveringen:

Jonathan PORIGNAUX – Verantwoordelijke – Gids.
Rue Marcel Lespagne 70 à 5540 Hastière-Lavaux.. Tél : 082/64.46.22 ou 0474/42.39.99
E-Mail : musee.hastiere@live.be