H A S T I E R E T O U R I S M E

Chargement...

Abdijkerk

In de 11e eeuw vestigden Ierse monniken zich aan de oevers van de Maas en stichtten er een benedictijnenabdij. Het heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld, met succes en rivaliteit.

De Abdijkerk werd in 1033-1035 gebouwd in de romaanse bouwstijl van Mosa en maakte deel uit van deze abdij, die er tot de 18e eeuw naast stond. Tussen 1260 en 1264 werd de Romaanse apsis verwoest en werd de abdijkerk uitgebreid met een gotisch koor met een opmerkelijk ribgewelf.

Het klooster werd in 1568 gedeeltelijk afgebrand door de hugenoten en in 1793 volledig verwoest door de Revolutionairen De abdijkerk werd in de 19e eeuw gerestaureerd en is nu een van de mooiste romaanse monumenten in België. Het symboliseert geloof, geschiedenis en de wisselvalligheden van de mensheid.

Bezoekers kunnen prestigieuze voorbeelden van Romaanse en Gotische kunst ontdekken, stalletjes met genadestoelen uit 1443, muurschilderingen, grafstenen, uitzonderlijke beeldhouwwerken (Romaanse Maagd, beeldhouwwerken van Lambert Lombart, 16e-eeuwse Calvarieberg, Triptiek van Auguste Donnay) en zelfs hedendaagse kunstwerken, zoals een Vietnamese kruisweg.

Maar wat echt indruk maakt, is de rijkdom van de crypte onder het altaar: Merovingische sarcofagen, 12e-eeuwse graffiti, oude reliekhouders en vele andere overblijfselen van de voormalige abdij maken bezoekers bewust van het verleden en de wortels.

Informatie en reserveringen voor bezoeken:

Jonathan PORIGNAUX – Gids.
Rue Marcel Lespagne 70 à 5540 Hastière-Lavaux.. Tél : 082/64.46.22 ou 0474/42.39.99
E-Mail : musee.hastiere@live.be