RAVeL fietsnetwerk

RAVeL fietsnetwerk

 

Het fietsnetwerk"RAVeL" (staat in het Frans voor "Réseau Autonome des Voies Lentes") is een netwerk voor trage mobiliteit in Wallonië, dat werd ontwikkeld op de oude jaag- en vervoerpaden langsheen de waterwegen en langs buiten gebruikgestelde spoorlijnen. Deze wegen bieden het voordeel dat er een verharde ondergrond voorhanden is voor fietstoerisme (maar ook voor wandelaars, rolschaatsers en ruiters) en dat de hoogteverschillen beperkt zijn (maximaal 2,5 %). Sinds 1996 vergroot het fietsnetwerk stelselmatig en elk jaar worden nieuwe secties ingehuldigd. Dit netwerk is gelijkaardig aan de fietsnetwerken zoals we die bijvoorbeeld in Frankrijk kennen onder de naam van de 'Voies Vertes'.

De fietsroute RAVeL 2 loopt door Hastière en verbindt Mariembourg met Hoegaarden langs de vallei van de Maas tussen Heer-Agimont en Namen. Deze route laat je toe om met de familie langs de oude jaagpaden van de Maas en op de oude spoorbedding te fietsen.

De Provincie Namen heeft een uitgebreid RAVeL fietsnetwerk en je kan bijvoorbeeld door de vallei van de Molignée fietsen en zo een connectie maken tussen de vallei van de Maas en de vallei van de Sambre. Niet ver van hier kan je ook een mooi stukje fietsen tussen Rochefort en Houyet. Een fietskaart van de RAVeL-routes in de Provincie Namen is ter beschikking in de Dienst voor Toerisme.

Ondertussen wordt ook nog gewerkt aan het sluiten van een ontbrekend fietsstuk van de RAVeL 2, tussen Waulsort en Anseremme (nabij Dinant). De technische studies en omgevingsonderzoeken werden gerealiseerd en de eerste voorbereidingen zijn getroffen aangezien het sluiten van dit fietsstuk een prioriteit is voor de Waalse overheid. Dan zal je eindelijk op een veilige manier kunnen fietsen langs de mooie landschappen tussen Hastière en Dinant.

De RAVeL 2 : sectie Mariembourg - Hastière van 28,4 Km

Nuttige informatie:

Origine: een oude spoorlijn en spoorbedding van de NMBS (L156)
Een oud jaagpad/dienstweg voor de hydraulica (sluizen en bruggen) aanwezig langs de Maas
Lengte van de sectie: 28.4 km
Plaatsen: Mariembourg - Fagnolle - Dourbes - Matagne-la-Grande - Romerée - Doische - Agimont - Hermeton-sur-Meuse - Hastière-Lavaux
Wegbedekking : over het algemeen asfalt
Detail : asfalt (100%)
Minimumbreedte: 1.6 m
Bereidbaarheid: goed (85%)
Over de rand kruisen: ja (1%) - Piste befietsbaar
Ruiters toegelaten: ja (93%)

GetDoc

Een ideale uitstap met jonge kinderen. Geen autoverkeer, zeer zachte hellingen (het is een oude spoorbedding). En je kan op elk moment een kleine pauze inlassen of  nagenoeg  zonder moeite terugkeren als de vermoeidheid toeslaat!

Het fietsstuk van Hastière-Lavaux tot Waulsort wordt momenteel omgeleid via de brug van Hastière, de  fietsweg langs de rechteroever van de Maas (Hastière-par-dela), voorbij de Oude Briqueterie en de barrage met sluis van Waulsort waar u terug kan oversteken. Als je de route dan verder wil volgen tot Dinant, moet u wel de N96 op, waarop vaak autoverkeer aanwezig is, zeker in het zomerseizoen. De aanleg van een gescheiden fietspad wordt voorzien in 2020.