H A S T I E R E T O U R I S M E

Chargement...

RAVeL

De RAVeL

Het “RAVeL”-netwerk (voor “Réseau Autonome des Voies Lentes”) is een zacht mobiliteitsnetwerk in Wallonië, ontwikkeld op de jaagpaden van waterwegen en niet meer gebruikte spoorlijnen. Het voordeel van deze routes is dat ze geschikt zijn om te fietsen (maar ook voor wandelaars, skeeleraars en ruiters), op vlakke of licht glooiende routes (maximaal 2,5%). Sinds 1996 heeft het zich geleidelijk ontwikkeld, waarbij elk jaar nieuwe secties werden geopend. In Wallonië komt het overeen met het “Voies Vertes” systeem dat in Frankrijk is ontwikkeld.

Hastière wordt doorkruist door RAVeL 2, die Mariembourg met Hoegaarden verbindt en de Maasvallei volgt tussen Heer-Agimont en Namen. Je kunt er met het hele gezin fietsen over het jaagpad van de Maas of over oude spoorlijnen.

De provincie Namen heeft een vrij uitgebreid RAVeL-netwerk, waaronder een verbinding tussen de valleien van de Maas en de Samber die ook de vallei van de Molignée aandoet. Niet ver hiervandaan loopt ook een zeer aangenaam stuk tussen Rochefort en Houyet. Een kaart van het RAVeL-netwerk in de provincie Namen is verkrijgbaar bij onze receptie.

Een ontbrekend deel van deze RAVeL 2, tussen Waulsort en Anseremme, wordt momenteel voorbereid en zal in de komende jaren voltooid worden. De technische en impactstudies, voornamelijk milieuonderzoeken, zijn afgerond en de eerste voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen. Dit traject is door het Waals Gewest aangemerkt als een van de prioritaire trajecten. De realisatie ervan zal het mogelijk maken om Hastière en Dinant op een veilige manier te verbinden in weelderige landschappen!

De RAVeL 2 : verbinding Mariembourg – Hastière de 28,4 Km

Nutige info :

De oorsprong van de voormalige NMBS-spoorlijn (L156)
Jaagpad of waterweg
Lengte van sectie 28,4 km
Plaatsen kruisen : Mariembourg – Fagnolle – Dourbes – Matagne-la-Grande – Romerée – Doische – Agimont – Hermeton-sur-Meuse – Hastière-Lavaux
Belangrijkste verharding: asfalt
Detail : Asfalt (100%)
Minimum breedte 1.6 m
Goede bereidbaaheid (85%)
Bereeidbaaheid berm (1%) – Fietspad
Geautoriseerde ruiters Ja (93%)

Een ideale wandeling voor jonge kinderen. Geen autoverkeer, zeer lichte hellingen (dit is een voormalige spoorlijn). En op elk moment, als je moe bent, kan je je omdraaien en praktisch terug naar de auto rijden…

Dit traject wordt momenteel verlengd tot Waulsort via de brug van Hastière, de rechteroever van de Maas, de dam en sluis van Waulsort. Om de route naar Anseremme en Dinant te vervolgen, moet momenteel de N96 worden gebruikt, waar snel verkeer doorheen rijdt. Momenteel wordt gewerkt aan de verlenging van de RAVeL tussen Waulsort en Anseremme, zodat je de loop van de Maas in alle veiligheid kunt blijven volgen.