Onze dorpen en gehuchten

Hastière (in Wallonië "Astire") is een Belgische gemeente in het Waalse Gewest in de provincie Namen. Gelegen tussen Givet, Dinant, Onhaye en Beauraing, is het de eerste Belgische gemeente die je vindt op het verloop van de Maas vanuit Frankrijk.

De gemeente werd gecreëerd in 1977 door de fusie van de (deel)gemeenten Agimont, Blaimont, Hastière-Lavaux, Hastière-par-delà, Heer, Hermeton-sur-Meuse en Waulsort. Het is één van de weinige nieuwe gemeenten die een gebied beslaat aan weerskanten van de twee oevers van de Maas. Het administratieve centrum ligt in Hastière-Lavaux.

Vroeger was Hastière een centrum van verschillende industrieën. Tegenwoordig is  de economie  vooral gericht op toerisme en landbouw. Het wordt gekenmerkt door landelijke landschappen op de plateaus, en wordt diep ingesneden door de vallei van de Maas. Het is de rivier die Hastière zijn geografische karakter geeft, de gemeente wordt doorkruist door de loop van de Maas over 18 km. De Maasvallei geeft het een uniek karakter, met bijzondere en beschermde landschappen (gebieden "Natura 2000-natuurgebieden, ...). Het is ook de plaats waar de rivier de Hermeton instroomt in de Maas. Source Wikipédia