Het huis van het plaatselijk erfgoed van Hastière

« MAISON DU PATRIMOINE »

 

Het museum van de oude werktuigen van Hastière werd in 1996 opgericht door Jonathan Porignaux en was tot 2005 gevestigd in de wijk Tahaut. Naarmate de oorspronkelijke tentoonstellingsruimte te klein werd, werd de grotere collectie tijdelijk tentoongesteld in de Sint-Michielszaal in Waulsort in 2006 en 2007.

Ondertussen werden aanpassingen uitgevoerd in een gebouw in het centrum van Hastière-Lavaux, in huisnummer 70 in de Rue Marcel Lespagne. In juli 2008 werd het Museum van oude werktuigen omgedoopt tot het "Erfgoedmuseum".

Het museum neemt niet alleen oude ambachten en gereedschappen op, maar ook voorwerpen en documenten die betrekking hebben op het lokale leven van de afgelopen eeuwen.

Een bezoek aan dit "atelier van de plaatselijke herinnering" stelt u in staat dertig ambachten te ontdekken, vertegenwoordigd door een groot aantal gereedschappen en gevarieerde objecten, voornamelijk uit de negentiende en twintigste eeuw. Al deze oude stukken getuigen van een ingenieus en nauwgezet verleden. Ze zijn gemaakt door mannen en vrouwen, door hun handen, hun intelligentie en hun knowhow.

In het museum worden de werktuigen uit het verleden gepresenteerd in verschillende beroepen en thema's:

- het plattelandsleven: steenhouwer, metselaar, smid, metaalbewerker, leisteenarbeider, houthakker, timmerman, wagenmaker, loodgieter, schoenmaker, klompenmaker, bakker, slager, kok, imker, boer, ...

- het leven langs en op de rivier: vrachtschip, visser, sluiswachter en spervuurboek in Hastière en Waulsort, ...

- het rijke industriële leven: een retrospectief van lokale industrieën zoals Ceramanova uit Waulsort, de fabriek van Gilbert Potloden uit Hastière, maar ook de voormalige spinnerij, de brouwerij "L'abeille", de verwerkingsfabriek van zand "Sambre en Dyle" in Hastière-Lavaux, ...

Om het bezoek en de ervaring van deze soms verrassende objecten uit te breiden, presenteert het museum ook, in de vorm van thematische tijdelijke tentoonstellingen, vele andere stukken waarmee onze grootouders en overgrootouders leefden, produceerden, werkten en communiceerden.

Oude foto's en boeken, munten en historische bankbiljetten, medailles en materiaal uit oorlogstijd zijn ook te vinden in dit herdenkingsmuseum van de plaatselijke folklore.

Het bezoek is echt de moeite waard voor iedereen, zowel voor de ouderen, die de sporen van hun jeugd (terug)vinden, als voor jonge mensen die de vindingrijkheid ontdekken, maar ook het werk van hun voorouders.

Meer informatie en begeleide bezoeken van het Huis van de Erfgoed van Hastière:
website : http://www.patrimoinehastiere.be/
Jonathan Porignaux, 70, rue Marcel Lespagne à 5540 Hastière-Lavaux. Tél. : 082/64.46.22 ou 0474/42.39.99 – E-Mail : musee.hastiere@live.be