De stuwdammen en sluizen

De rivierregulering en het openluchtmuseum

 

Op de stroom van de Maas in de gemeente Hastière werden twee dammen en sluizen aangelegd: één tussen Hermeton-sur-Meuse en Hastière en de andere in Waulsort.

De dam van Hastière is eigenlijk een pedagogische dam door de heraanleg op de linkeroever van elementen van verschillende soorten rivierdammen die elkaar op deze plaats hebben opgevolgd doorheen de tijd, met daarbij informatieborden die hun werking toelichten. De site is gemakkelijk bereikbaar vanaf de weg Hastière-Givet en er is parkeergelegenheid voorzien.

Elk van deze dammen is uitgerust met een visval of vistrap. Het bestaat uit opeenvolgende bassins gescheiden door korte vallen, die de vissen per keer kunnen oversteken. Elke vijver is ontworpen als ​​recirculatiezone met lage stroomsnelheden waar de vis in kan rusten. Naast het ontwerp van de vijvers, is de grootste moeilijkheid het opzetten van een visladder om de vissen stroomafwaarts op te "vangen". Dit gebeurt telkens door een zone met intense, zuurstofrijke stroming te creëren die de vis naar de voet van de ladder zal leiden waardoor hij kan oversteken naar een andere zone.

En wie weet ... met een beetje geluk kan je een zalm zien oversteken!